Koło Gospodyń Wiejskich w Wielgiem przygotowało słynną już w skali kraju kwaśnicę. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Sieńca serwowało z kolei cztery rodzaje pierogów: różne farsze, różne smaki – każdy wyjątkowy.
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Młyniska zaprosiło natomiast na darmową degustację tradycyjnego, naturalnego, swojskiego bigosu. Podczas Kiermaszu można też było skosztować zupy z dyni. Ta jesienna potrawa to specjalność Koła Gospodyń Wiejskich w Bieńcu.
Darmowa degustacja możliwa była dzięki wsparciu jakie Fundacja Made in Wieluń pozyskała z Programu „Mikrogranty w Łódzkiem 2021" realizowanego przez Centrum Promocji i Rozwoju Inicjatyw Obywatelskich OPUS finansowanego przez Narodowy Instytut Wolności ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2021-2030.
Na kiermaszu nie zabrakło także stoisk lokalnych pszczelarzy, producentów, twórców. Można było kupić ręcznie szyte dekoracje, wyroby z pracowni ceramiki, no i oczywiście fenomenalne lokalne produkty spożywcze, miody prosto z lokalnych pasiek, świeże pieczywo prosto z piekarni rzemieślniczej oraz inne smaki, które dostępne są tylko na ziemi wieluńskiej.
PAŹDZIERNIKOWA ODSŁONA POPULARNEGO KIERMASZU
Kolejny kiermasz produktów lokalnych Made in Wieluń na plantach przy muzeum zorganizowano w minioną niedzielę. Tak jak we wrześniu tak i teraz można było skosztować tradycyjnych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu wieluńskiego.
Na tej stronie używamy cookies. Uzyskujemy do nich dostęp w celach statystycznych oraz zapewniają one prawidłowe działanie witryny.