Fundacja Made in Wieluń cały czas zachęca mieszkańców, by kupowali naturalne, lokalne produkty wytwarzane wedle tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, by warzywa kupowali bezpośrednio od rolnika, z pola do stołu, by ten łańcuch dostaw był jak najkrótszy.

Kiermasz idealnie wpisuje się również w temat Europejskich Dni Dziedzictwa 2021, które rozpoczynają się w ten weekend. Hasło przewodnie tegorocznej edycji to „Smaki Dziedzictwa”!

Wszyscy doskonale wiemy, że tradycje rzemieślnicze w Wieluniu i regionie są fenomenalne: cukiernie, piekarnie, przetwórstwo spożywcze, makarony, chrzan nadwarciański – to niepowtarzalne smaki regionu, smaki dziedzictwa, smaki dzieciństwa.

Tradycje kulinarne są nierozerwalnym elementem naszej historii i kultury, ale również i gospodarki, dlatego zachęcamy w ten weekend do kupowania lokalnie!!! podczas kiermaszu produktów lokalnych. Patronat honorowy nad imprezą objął Burmistrz Wielunia Paweł Okrasa.



1. Wieluń SLOW - smaki regionu: słodkość roku 2021
Najbardziej fenomenalny DŻEMIK owocowy
wytwarzany domowym sposobem (dżem, marmolada, konfitura, powidła…).

2. Wieluń SLOW - smaki regionu: kiszonka roku 2021
Najbardziej fenomenalne KISZONKI warzywne wytwarzane domowym sposobem (kiszone ogórki, kapusta, papryka, buraki…).

Słoiki należy dostarczyć na stoisko Fundacji Made in Wieluń podczas Kiermaszu produktów lokalnych Made in Wieluń w dn. 12.09.2021 r. do godz. 12 / Planty koło Muzeum Ziemi Wieluńskiej. Szczegóły: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. tel. 781-080-963



Zapraszamy całe rodziny na warsztaty wytwarzania makaronu tradycyjną metodą. Warsztaty są współfinansowane przez Powiat Wieluński. Organizatorzy dostarczają produkty (mąka, jaja), uczestnicy zaś muszą zadbać o stolnicę z wałkiem i nożem (maszynki do makaronu mile widziane).

Termin warsztatów: niedziela, 12.09.2021 o godz. 11:00
Miejsce: Planty przy Muzeum Ziemi Wieluńskiej w Wieluniu